De weg naar bewustwording.

Gepubliceerd op 13 april 2020 om 14:21

"We raken wel eens het noorden kwijt."

 

Hoe gaan wij te werk om een reis te plannen?

We zoeken eerst uit waar we heen willen. Waar hebben we eens zin in? We gaan onze voorkeuren af. Willen we een actieve of eerder een passieve vakantie? Past het wel binnen het budget? 

Dan komt de volgende stap: Hoe gaan we er heen. Gaan we het zelf uitzoeken of kiezen we voor een reisbureau? Met welk vervoersmiddel zullen we gaan? Nemen we half of volpension?

Eens dat allemaal geregeld is kunnen we eindelijk vertrekken. Een mooi vooruitzicht. We zijn enthousiast. 's Nachts liggen we wakker te fantaseren over hoe het er zal uitzien. We stellen ons die warme zon voor, dat zwembad of de vrolijke avondmarktjes voor. 

We gaan vertrekken. We pakken onze koffers en zijn we weg..........

 

En dan gebeurt het volgende:

Iemand vergeet iets, we missen de vlucht, staking bij de vluchtmaatschappij, we verliezen onze koffer, een accident, we raken de weg kwijt tijdens een boswandeling, het hotel is niet zoals op de website stond voorgesteld, ......  allerlei dingen die ervoor zorgen dat onze eindbestemming in een mineur beland

 

Negen op de tien zal er geklaagd worden op de personen waar het fout liep en zit je misschien met het gevoel...."ik had het beter zelf gedaan"

of

Wanneer je als scout gedropt wordt in het bos en er wordt je gevraagd de weg naar huis te vinden, dan is de eerste taak dat je moet doen: zich oriënteren. Lukt dit niet dan ben je letterlijk het noorden kwijt. 

En stel je eens voor dat je samen met een ouder persoon gedropt wordt. Je hebt beiden een kompas, maar die ene persoon zegt. "hey, het is goed. Ik zal het wel doen"  en vol vertrouwen volg je hem. Je merk op dat hij soms beetje sukkelt, of je voelt toch wel aan dat het ergens fout loopt, maar kijk....hij is zo overtuigend en je volgt hem maar tot hij uiteindelijk beseft dat hij fout zit en effectief het noorden kwijt is. Je heb dus eigenlijk het kompas van de ander gevolgd.

 

Negen op de tien voel je je boos of geërgerd op die persoon en heb je bij jezelf gedacht: "ik had beter toch mijn eigen kompas gevolgd"

 

Hoeveel keer in je leven heb je al niet gedacht   "Ik had het beter zelf gedaan!"?

 


Proficiat, je wordt zelfbewust!

 

"ahaaa", "oooo", "nu weet ik het", " zo zit dat", "amai",....... maar ook "damn", "oh nee", "stom van mij",....  dit zijn allemaal spontane emotionele uitdrukkingen die we uiten op het moment dat we ons van iets bewust worden. 

En als je deze uitdrukkingen uit op momenten dat je iets van "jezelf" ontdekt, dan wordt je zelfbewust. Net zoals in het voorbeeld in de intro, "ik had het beter zelf gedaan" is een zelfbewustwording want je erkent jezelf bewust in jouw eigen waarde. De persoon die het kompas fout heeft afgelezen heeft nu ook een zelfbewustwording nl."oh nee, ik zal toch wat beter leren mijn kompas af te lezen".

 

 

 

 


Onze levensreis.

 

Van het moment dat wij gecreëerd worden, van het moment dat de zaadcel en de eicel samenkomen start onze levensreis. Elke celdeling is telkens een stap dichter naar ons totale bewustzijn.  Al in de buik worden we ons onbewust bewust van onze zintuigen. Het is onbewust omdat de natuur ervoor zorgt dat we het niet kunnen herinneren en voelen want stel je eens voor hoe we zouden lijden wanneer we samengeperst op de wereld terecht komen tijdens de bevalling. Of dat we effectief zouden smaken waarin we 9 maand leven.

De weeën komen, we plaatsen ons in de gate waar de vlucht gaan vertrekken. We gaan door die smalle gang en worden geleid door de stewardessen (de weeën van de mama) naar onze vlucht.  Onze eerste kreet "wheee wheee"  wordt geuit bij het opstijgen. We zijn vertrokken. Onze reis start en we hebben gekozen voor een vluchtmaatschappij (onze ouders) die ons gaan gidsen gedurende de hele reis en ons de weg tonen. Het start met een volpension arrangement en gaat geleidelijk over naar half pension tot een volledig avontuurlijke reis waarbij we allerlei tussenbestemmingen gaan inplannen. 

 

Maar op een gegeven moment kan het ergens mis lopen. Je raakt het noorden kwijt. Je raakt de weg kwijt. Je komt hindernissen tegen. Bergen, rivieren. Je moet plotseling omwegen maken. Je moet plots je eindbestemming herzien. Je verliest dingen. enz.

Op onze levensreis kan "het noorden kwijt zijn" zich uiten op verschillende manieren zoals ongeluk, depressie, verslaving, laag zelfbeeld, persoonlijkheids- / identiteitscrisissen, trauma's, gebroken of ongelukkige relaties, jobverlies of ongelukkig in de job, burn-outs, enz.

 

Hoe is dat toch zo ver kunnen komen?

Wel, misschien moeten we ons eens de volgende vragen stellen, net zoals je je reis gaat plannen?

* Waar wil je heen en is de plek waar je heen wilt volgens jouw voorkeuren, behoeftes waarden? Ligt het binnen jouw passionele voorkeur?

* Hoe ga je gaan? Kies je het reisbureau of kies je je eigen weg? Wie neem je mee als gids?  Op welke gidsen vertrouw je je?

 

Zijn we ons leven "zelf" wel aan het leven?

 

 

 


Wie regelt de airconditioning? 

 

Op de vlucht naar je reisbestemming ben jij de passagier. Een vliegtuig vol. Maar je hebt het zo warm. Je kijkt rondom je en de andere mensen lijken niet te klagen over de temperatuur. Je zou willen de temperatuur lager zetten, maar ja, hoe? De piloot controleert de temperatuur en ga jij dan ervoor zorgen dat jij het comfortabel hebt waardoor de merendeel van het vliegtuig dat kou zouden lijden? Hoogst waarschijnlijk zal je je dan gewoon aanpassen gedurende de vlucht. Het trachten vol te houden maar je toch wel de hele tijd oncomfortabel voelen.

 

De start van onze levensreis kiezen we niet (op zielsniveau zouden we het wel kiezen) maar komen we automatisch terecht bij onze piloot, vluchtmaatschappij, stewards, enz.  Dit zijn namelijk als voornaamste onze: ouders, familie, cultuur, religie, maatschappij, school.  Het nest waarin we geboren worden.

 

Zonder zich van kwaad bewust te zijn zullen ouders en familie jou gidsen volgens de regels en de conditioneringen die zij zelf hebben meegekregen. Vanuit goede wil gaan ze jou de weg tonen die het best voor jou kan zijn op je levensreis. Helpen jou bij studiekeuze, helpen jou met regels, geven je overtuigingen mee, laten je je waarden ontdekken, enz.  Maar heel vaak loopt het hier mis. Ze vergeten dat JIJ de piloot bent van jouw eigen vliegtuig (jouw lichaam). Dit omdat het bij hun reis het ook vergeten was. Ze vergeten dat jij die unieke ziel bent met een eigen persoonlijkheid. Dat jij de ontdekkingsreiziger bent van jouw eigen levensreis. Als pasgeborene wordt vanuit hun kockpit voor jou de temperatuur reeds bepaald. Zolang dat alles binnen jou eigenheid ligt, binnen jou diepste authentieke persoonlijkheid ligt, zal dat voor jou een mooi reis zijn.  MAAR indien dat nu net niet zo is...dan zal je op een gegeven moment effectief het noorden kwijt geraken. 

Wees maar eens geboren als iemand...

.....die heel graag in een supermarkt werkt terwijl je opgroeit tussen zelfstandigen

.....die eigenlijk niks voelt voor de overtuiging van die godsdienst waarbinnen je geboren wordt.

.....die gay, lesbisch of zelfs polyamorisch is binnen een maatschappij die enkel monogame heterogene relaties als standaard normaal vinden.

.....die zacht en lief van karakter is opgroeit in een gezin vol ruzie en haat

.....die gevoelig en emotioneel is binnen een gezin waarin warmte en praten over emoties geen plaats heeft.

.....die als jongen van ballet houdt terwijl je broers voetballers zijn.

....

 

Ben jij diegene die JOUW airconditioning regelt?

 

 

 


Zelfbewust worden door "bewust" zelfbewust te zijn.

 

Wanneer jij een geslaagde levensreis wilt maken, is het ontzettend belangrijk te weten waar jouw eindbestemming ligt. Waar ligt jouw doel van jouw levensreis. Welke route neem jij om die reis af te werken. Welke gidsen neem je mee? Op wie ga je je vertrouwen?

En hier komt die ZELFBEWUSTWORDING zo hard van pas. Dit is de enige manier om de antwoorden te vinden. Dit is de enige manier om uit de conditionering te geraken door de anderen, om uit jouw "opgroeiwereld" te stappen om zo jouw eigen eigenheid te vinden.

 

Maar hoe doen we dat dan precies en hoe snel kunnen we "zelfbewust" zijn? 

Dat antwoord hangt af van vele factoren. Eigenlijk worden we constant getriggerd om zelfbewust te worden. Als je het spiritueel bekijkt zorgt het universum constant voor die triggers om je wakker te maken en je zelfbewust te maken wie je bent en waarvoor je hier bent. Vele mensen geraken niet ver in dit proces omdat ze zich eerder aan het toeval overlaten. De "aha"-momenten die we sporadisch per toeval tegenkomen zijn er om ons ervan bewust te maken, maar de meesten mensen gaan er niet dieper op in (uit onwetendheid) waardoor dit proces vertraagd. 

En hoe bewust of zelfbewust zijn jouw gidsen, ouders, omgeving? Indien zij al meer bewust zijn, gaan ze jou al veel sneller jou bewust in je eigenheid laten ontwikkelen waardoor jij zelf ook sneller zelfbewust wordt.  

 

De grootste tip die ik je nu al kan meegeven is:

 

Start BEWUST te leven en wees je bewust binnen ALLE DIMENSIES (mentaal, fysiek, sociaal, seksueel, spiritueel, emotioneel) van het mens zijn.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.